Lendvainé dr. Erki Mária a Magyar Kultúra Lovagja

 

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Budapesten, a Corinthia Hotel dísztermében rangos gálaműsorra került sor. A XIX. Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Falvak Kultúrájáért Alapítvány szervezésében ekkor adták át a Magyar Kultúra Lovagja díjakat. A díjazottak között volt Lendvainé dr. Erki Mária is.

A Lakiteleki Faluszépítő Egyesület kezdeményezésére, Bagi Ferenc plébános támogatásával a Falvak Kultúrájáért Alapítvány ítélte oda 2015-ben a Magyar Kultúra Lovagja címet Lendvainé dr. Erki Mária lakiteleki gyógyszerész részére, az indoklás szerint „A település életminősége fejlesztéséért”. 209 jelölt közül 24 személy vehette át az elismerést.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány minden esetben hangsúlyozza, hogy az elismerést ugyan ő adja át, de a díjat az a közösség adományozta, amely a jelölt emberségét, példamutató tetteit a legjobban ismeri.

Kevés település mondhatja el magáról, hogy ketten is a Magyar Kultúra Lovagja címet viselhetik. 2006-ban Bagi Ferenc plébános kapta meg az elismerést, 2015-től pedig Lendvainé dr. Erki Mária is a lovagi cím birtokosa.

2015-01-26

Lendvainé dr. Erki Mária életútja

Lendvainé dr. Erki Mária a Lakiteleki Általános Iskolában végzett alapfokú tanulmányait követően Kecskeméten, a Katona József Gimnáziumban érettségizett. Egyetemi éveit a szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán töltötte, ahol 1975-ben gyógyszerész diplomát szerzett.

Kezdő gyógyszerészként Kecskemét legnagyobb gyógyszertárában dolgozott, ahol húsz évet töltött. Közben megházasodott, két fiúgyermeke született: 1976-ban Dénes, 1978-ban Dániel. 1982-ben szakgyógyszerészi vizsgát tett. 1991-ben visszatért Lakitelekre, ahol gyógyszertárvezető lett. Jelenleg a Széchenyi István Patika tulajdonosa. A patikát felújította, amely a környék egyik legszebb gyógyszertárává vált, jelenleg a Szegedi Tudományegyetem oktatógyógyszertára.

1997-ben megnyitotta a Mákvirág Galéria-Drogériát, mely az elmúlt 16 évben a lakiteleki helyi kultúra egyik kiemelkedő és meghatározó központja lett. Dr. Kraszkó Károly főgyógyszerész, a Galéria örökös fővédnöke a Mákvirágot Lakitelek ékszerdobozának nevezte. A Mákvirág célja tisztelgés a művészetek, a művészek előtt és elvarázsolni az oda belépőt. Mottója: „Nulla die sine linea”, azaz „Ne teljék el nap rovás nélkül”.

A Mákvirág drogéria részében gyógynövények, teák, egészségmegőrzést segítő termékek hozzáértő szakember általi értékesítése zajlik. A galériában festmények, szobrok, kézműves termékek bemutatása, kiállítások rendezése, fiatal, elsősorban lakiteleki művészek felkutatása zajlik. Mindez egy épületben.

2002-ben megnyitotta Dr. Kiss Ágoston, Lakitelek első körorvosának emlékszobáját. A Mákvirág gondozza és mutatja be a helyiek által csak „Guszti bácsiként” emlegetett egykori orvos hagyatékát. Eredeti dokumentumok, műszerek, könyvek, berendezési tárgyak idézik a „puszták orvosát” és Lakitelek életét az 1930-as évekből. A Galériában folyamatosak a kiállítások, nem csak lakiteleki művészek részvételével.

2007-ben meghirdette a Lakiteleki Művészetek Napja rendezvényt, amely minden év május utolsó péntekjén kerül megrendezésre. Mindezt támogatóan Lakitelek Önkormányzat Képviselő-testülete 59/2007. (V.29.) számú határozata is jegyzi. A Lakiteleki Művészetek Napján a Mákvirágban találkoznak a helyi és környékbeli művészek, alkotók. 2010-ben a Művészetek Napján 32 alkotó volt jelen és közel 130 résztvevővel bonyolódott a rendezvény. Mivel a Művészetek Napja túlnőtte egy galéria kereteit, így annak kertjében, a Mákvirág Udvarban került megrendezésre.

A Mákvirág Galéria-Drogéria 2011-ben átalakításra került, nagyobb teret adva a kiállítandó alkotásoknak. Az átalakításnak köszönhetően lehetőség nyílt előadói és irodalmi estek rendezésére. 2011 végén a Lakiteleki Ünnepi Hét keretében karácsonyi koncert volt a Mákvirágban. Ebben az évben megrendezésre került a Művészetek Éjszakája is.

2007-ben megalapította a Kéznyomat Galériát a Lakitelekért sokat tett helyi személyiségek kéznyomataiból, melyek dr. Kiss Ágoston emlékszobáját díszítik. Szintén 2007-ben létrehozta a Művészfalat. Hagyomány, hogy a Mákvirágban járt művészek, alkotók a Galéria külső falára írják nevüket a Mákvirág jelmondata alá.

2012-ben ünnepelte a Mákvirág Galéria-Drogéria a 15 éves fennállását, ebből az alkalomból nagyszabású ünnepség került megrendezésre a Mákvirág Udvarban. A Mákvirág 18 éve nonprofit művészeti célt maga elé kitűzött vállalkozásként működik.

Lendvainé dr. Erki Mária a lakiteleki választók bizalmából 1994 és 1998, valamint 2006 és 2010 között Lakitelek Önkormányzat képviselő-testületének tagja volt. Utóbbi ciklusban az önkormányzat Szociális Bizottságát vezette.

Lakitelek Önkormányzata 2011. március 15-én a település legmagasabb kitüntetésével, a Lakitelekért Emlékéremmel ismerte el a szülőfalujáért végzett munkáját.

2013 szeptembere óta a Lakiteleki Helyi Értéktár Bizottság elnöke. A bizottság feladata a lakiteleki kulturális, szellemi, tárgyi értékek összegyűjtése, ápolása, azok megismertetése a lakitelekiekkel és minden Lakitelekre látogatóval.

Forrás:Lakitelekma.hu

 
;